René Descartes

René Descartes (La Haye, Prancis, 31 Maret 1596Stockholm, Swedia, 11 Fèbruari 1650), uga kondhang mau Cartesius. Filsuf lan matematikawan Perancis iki kang nganggit buku Discours de la méthode (1637). Buku iki metu

Saka buku iki kawentar pocapan Cogito Ergo Sum kang racaké kasalin ing Inggris dadi I think, therefore I am. Utawa kira-kira ing Basa Jawa, Aku mikir mula aku ana. Akèh kang nganggep, ukara iki kang dadi penandha filsafat moderen, mligi ing jagad sisih kulon. Seka tulisané, Descartes ngajap supaya nganggo pikiran.

Dhèwèké kasil mulati wong Éropah nuju donya anyar kang banjur dadi titi wanci ilange jaman peteng ing Éropah. Jaman Pepadhang (Renaisance) banjur teka lan nggawa revolusi ing Inggris lan Perancis.

Descartes pancen kondhang ing jagad filsafat, nanging dhèwèké uga kawentar ing Matematika. Ing ngèlmu iki, dhèwèké nggawe Sistem Koordinat Kartesius.

Cithakan:Artikel dhasar

Other Languages