Премиер на Чешка

Премиер на Чешката Република
Předseda vlády České republiky
Emblem of the Government of the Czech Republic.svg
Амблем на чешката влада
A Babiš Praha 2015.JPG
Функционер
Андреј Бабиш

од 6 декември 2017 г.
Влада на Чешка
кабинет на Чешка
Членува во
Отчетен пред Претставнички дом
Седиште Крамаржова вила, Прага
Назначувач Претседателот
Мандат 4 години
Прв функционер Вацлав Клаус
Создадена 1 јануари 1993
Мреж. место Премиер на ЧР

Премиер на Чешката Република (англиски: Předseda vlády České republiky, „Претседател на владата на Чешката Република“) — шеф на владата на Чешка кој со својот кабинет раководи со државата и одговара пред Претставничкиот дом на парламентот. Тековниот премиер, Андреј Бабиш, водач на АНО е дванаесеттиот на оваа функција, назначен на 6 декември 2017 година.

Премиерот не се бира на избори, туку него го назначува Претседателот на Чешка. Владата што ќе ја состави премиерот мора да добие доверба во Претставничкиот дом за да може да работи.

Бидејќи Чешка е парламентарна република, премиерот и владата одговараат пред Претставничкиот дом. Според уставот, премиерот мора да ја има довербата на парламентот. Доколку ја изгуби, дава оставка и претседателот бира нов премиер.

Премиерската функција е најмоќната во државата бидејќи тој ги назначува министрите и заседава со владата.

Седиштето на премиерот се наоѓа во Крамаржовата вила на ул. Гоголова бр. 212/1, Храдчани, Прага. Изградена е меѓу 1911 и 1914 г. и е дело на виенскиот архитект Гридрих Оман.[1]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на премиери на Чешка.
  1. „Kramář's Villa“. Government of the Czech Republic. 2 October 2006. Посетено на 11 June 2015.

Премиер на Чешката Република

Copyright