Семрежна филмска база на податоци

Семрежна филмска база на податоци
The Internet Movie Database
IMDB Logo 2016.svg
Вид место
база на податоци на филмови, телевизиски емисии и видеоигри
Достапно на англиски
Сопственик Amazon.com
Создавач Кол Нидем
Адреса imdb.com
Место на Алекса 47 (февруари 2017)[1]
Комерцијално да
Зачленување по избор

Семрежна филмска база на податоци (англиски: Internet Movie Database или скратено IMDb) — опсежна семрежна база на информации за филмови, глумци, телевизиски емисии, членови на продукциската структура, како и на видеоигри.

IMDb започнува да работи на 17 октомври 1990 година. Од 1998 г, се наоѓа во сопственост на Amazon.com.

Во јануари 2017 година, IMDb има приближно 4,1 милиони наслови (вклучувајќи епизоди на серии) и 7,7 милиони личности во својата база на податоци[2] како и 70 милиони регистрирани корисници.

  1. „Imdb.com Site Info“. Alexa Internet.
  2. „Stats“. IMDb.

Other Languages

Copyright