19 век

19 век започнува на 1 јануари 1801 г. и завршува на 31 декември 1900 г.

Настани во Македонија

Настани во светот

Мапа на светот одз 1897 година. Британската Империја (обележено розово) била една од најмоќните сили во 19 век.
1816: Шака Зулу се издигнува како водач на кралството Зулу
Јуриш на лесната коњица во текот на Кримската војна
Првиот брод плови низ Суецкиот Канал
Александар Грејам Бел користи прототип на телефон

Личности од Македонија

Личности од светот

Реализмот и романтизмот во раниот 19 веку доведуваат до импресионизмот и постимпресионизмот во втората половина на 19 век. Париз станува уметнички центар на светот.

Соната во текот на класичната ера созрева како примарна форма во инструменталните композиции во текот на 19 век. Голем дел од музиката се вбројува под романтична музика.

  1. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 142.

Other Languages

Copyright