Lillie Langtry

Lillie Langtry
glumica

portret Langtry koji je izradio Frank Miles
Biografske informacije
Rođenje Emilie Charlotte le Breton
13. oktobar 1853. (1853-10-13)
Jersey
Smrt 12. februar 1929. (dob: 75)
Monte Carlo
Supružnik Edward Langtry (1874-1897; razvod)
Hugo Gerald de Bathe (1899-1929; njena smrt)
Partner princ Edward od Walesa
Djeca Jeanne Marie (1881-1964)
Profesionalne informacije
Zanimanje glumica

Lillie Langtry (13. oktobar 1853 – 12. februar 1929), poznata i kao Lily Langtry u Sjedinjenim Državama, rođena kao Emilie Charlotte Le Breton, bila je britanska teatarska glumica i producentica, koja je zahvaljujući svom šarmu i ljepoti postala jedna od najznamenitijih i najproslavljenijih ličnosti anglosaksonskog svijeta na kraju viktorijanske ere.

Rodila se na otoku Jersey kao dijete anglikanskog svećenika Williama Corbeta le Bretona, čiji je predak bio srednjovjekovni vitez Richard le Breton, jedan od ubica Thomasa Becketta. Godine 1874. se udala za bogatog irskog zemljoposjednika Edwarda Langtryja, te preselila u London, gdje je brzo popularna u tamošnjem otmjenom društvu, stekavši naklonost brojnih moćnih i slavnih muškaraca, uključujući prijestonasljednika princa Edwarda koji je postao ljubavnik. Glumačku karijeru je započela 1881. na poticaj svog prijatelja Oscara Wildea, te je osvojila publiku nastupima u Britaniji i SAD. Njena popularnost je bila takva da je i znameniti teksaški sudac Roy Bean, iako je nikada nije bio vidio, postao njen veliki poklonik i po njoj nazvao grad Langtry. Pred kraj života se bavila uzgojem trkaćih konja.

Za Langtry se vjeruje da je poslužila kao inspiraciju Doyleovom liku Irene Adler, a sama se pojavila kao lik u brojnim filmovima i TV-serijama, među kojima se ističe Lillie gdje ju je tumačila Francesca Annis.


Copyright