12 shkurt

Ditët historike
Janari · Shkurti · Marsi
0 1 0 2 0 3 0 4 0 5 0 6 0 7
0 8 0 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 (30)


 • 1541 - U themelua Santiago Kili nga Pedro de Valdivia.
 • 1818 - Bernardo O'Higgins nënshkruan pavarësinë e Kilit afër Concepción, Kili.
 • 1832 - Ekuadori anekson Ishujt Galápagos.
 • 1855 - U themelua Michigan State University.
 • 1912 - Perandori Xuantong i Manchu Dinastia Qing, Perandori i fundit i Kinës, u largua nga posti.
 • 1919 - Me një ceremoni madhështore u bë varrimi i Ismail Qemalit. E gjithë popullsia e Vlorës ishte mbledhur në Skelë. Në orën 10 paradite trupi pa jetë i Ismal Qemalit, nga ndërtesa e Komandës së "Base Novale" u vendos mbi shtratin e topit. Që aty korteu i madh u nis drejt qytetit.
 • 1924 - Calvin Coolidge u bë presidenti i parë amerikan i cili mbajti fjalim në radio.
 • 1934 - Filloi lufta civile austriake.
 • 1961 - BRSS lanson anijen kozmike Venera 1 kah planeti Venera.
 • 2002 - Fillon gjykimi për krime lufte i ish presidentit të Jugosllavisë, Slobodan Milosheviç, në Hagë. Ai vdes katër vite më vonë, para përfundimit të gjykimit.
 • 2002 - Një Iran Air Tupolev Tu-154 rrëzohet para aterimit në Khorramabad, Iran duke lën të vdekur 119 persona.
 • 2007 - Një vrasës në Salt Lake City vret 5 njerëz.
 • 1804 - Immanuel Kant, filozof gjerman (lindi më 1724)
 • 1834 - Friedrich Schleiermacher, teologdhe filozof gjerman
 • 1878 - Alexander Duff, misionar skocez nëIndi
 • 1905 - Papa Kristo Negovani, klerik patriot dhe shkrimtar shqiptar.
 • 1929 - Lillie Langtry, aktor britanik
 • 1976 - Sal Mineo, aktor amerikan
 • 1979 - Jean Renoir, regjisor filmi feancez
 • 1989 - Thomas Bernhard, shkrimtar austriak
 • 1994 - Donald Judd, artist amerikan

Other Languages

Copyright