17 tetor

17 tetori është dita e 290-të e kalendarit gregorian (dita e 291-t në vitin e brishtë) - kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 75 ditë.


Ditët historike
Shtatori · Tetori · Nëntori
0 1 0 2 0 3 0 4 0 5 0 6 0 7
0 8 0 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


 • 1888 - Thomas Edison patentoi i fonografin optik(filmin e parë)
 • 1912 - Serbia dhe Greqia i shpallën luftë Perandorisë Osmane, duke filluar seriozisht Luftën e Parë Ballkanike.
 • 1917 - Bombardimi i parë i Gjermanisë nga britanikët gjatë LDB.
 • 1931 - Al Capone dënohet për shkak të manipulimit me taksat e të hyrave. (figura 1)
 • 1933 - Albert Einstein largohet nga Gjermania naziste dhe vendoset në ShBA.
 • 1937 - Huey, Dewey dhe Louie, tre nipat gati të ngjashëm të Donald Duck paraqiten për herë të parë në strip komik në gazetë.(figura 2)
 • 1941 - Për herë të parë në LDB nëndetësja gjermane sulmon anijen amerikane.
 • 1968 - Tommie Smith dhe John Carlos bënë përshëndetjen me grushtin e fuqisë së zezakëve në Lojërat Olimpike Verore të vitit 1968.
 • 1973 - OPEC fillon embargon e vajit të motorëve nga një numri të shteteve perendimore duke konsideruar ndihmimin e Izraelit në luftë kundër Sirisë.
 • 1979 - Nënë Tereza fiton Çmimin Nobel.
 • 1970 - Douglas Engelbart fiton patentën për miun e parë kompjuterik.
 • 1973 - Studentët athinas protestojnë ndaj qeverise diktatoriale greke.
 • 2000 - Alberto Fujimori largohet nga zyrat si president i Perusë.
 • 2003 - Arnold Schwarzenegger inaugurohet Guverner i Kalifornisë.
 • 2006 - Emërtimi zyrtar i elementit të 111 kimik Roentgenium (Rg).
 • 2006 - Popullsia e Shteteve të Bashkuara arrin shifrën 300 milion.
 • 1849 - Frédéric Chopin, pijanist polak
 • 1887 - Gustav Kirchhoff, fizikant dhe kimist gjerman
 • 1998 - Jetë Hasani, dëshmorë.
 • 2002 - Zekerijah Xheziq, këgëtar boshnjak , spiker dhe udhëheqës emisionesh.

Other Languages

Copyright