14 Pébruari

1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

14 Pébruari nyaéta poé ka-45 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 320 poé (321 dina taun kabisat).

  • 1655 – Indian Mapuche mesatkeun serangan ka Spanyol di Chili, ngamimitian pangbarontakan Mapuche taun 1655.
  • 1779James Cook ditelasan ku urang pribumi Hawaii di deukeut Kealakekua di Kapuloan Hawaii.
  • 1876Alexander Graham Bell ngajukeun patén pikeun telepon, kitu ogé Elisha Gray.
  • 1879Perang Pasifik pejah nalika Tentara Chili nempatan darmaga Bolivia di Kota Antofagasta.
  • 1900 – Pasukan Inggris ngamimitian Patempuran Tugela Heights minangka hiji usaha pikeun kaluar tina pangepungan Ladysmith.
  • 1912 – Angkatan Laut AS medalkeun kapal selam tanaga diesel munggaranna.
  • 1919Perang Polandia-Soviét dimimitian.
  • 1924The Computing-Tabulating-Recording Company ganti ngaran jadi International Business Machines Corporation (IBM).
  • 1929 – Poé Pangbantéan Saint Valentine: Tujuh jalma, genep diantarana ti gangster musuhna géng Al Capone, ditelasan di Chicago.
  • 1942 – Patempuran Pasir Panjang jadi cukang lantaran muragna Singapur ka Jepang.
  • 1943Perang Dunia II: Kampanye Tunisia: Pasukan Panzer Kalima Jénderal Hans-Jürgen von Arnim  mesatkeun serangan ka posisi-posisi Sakutu di Tunisia.
  • 1944 – Perang Dunia II: Kapal selam Karajaan Inggris nilemkeun kapal selam Itali nu dikontrol ku Jérman di Selat Malaka.
  • 1945 – Présidén Franklin D. Roosevelt  masamoan jeung Raja Ibnu Saud ti Arab Saudi saluhureun kapal USS Quincy, sacara rasmi ngamimitian hubungan diplomatik antara AS jeung Arab.
  • 1961 – Unsur kimia ka-103, Lawrencium, mimiti disintésa di Universitas California.
  • 1979 – Di Kabul, Milisi Setami Milli nyulik duta besar Amérika keur Afghanistan, Adolph Dubs nu tuluy ditelasan nalika lumangsung tétémbakan antara para panyulik jeung pulisi.
  • 1989 – Union Carbide satuju kana pamayaran sajumlah $470 juta ka pamaréntah India pikeun karusakan nu diakibatkeun ku bencana Bhopal.
  • 1990 – Salapan puluh dua urang maraot nalika Pasawat Indian Airlines 605 murag di Bangalore, India.
  • 1998 – Hiji karéta téngker tubrukan jeung hiji karéta cepet di Yaoundé, Kamerun, ngabahékeun béngsin. Saurang jalma nu nyiukan béngsinna ngabalukarkeun beledugan tohaga nu nandasa 120 urang.
  • 2005 – Di Béirut, 22 jalma, kaasup manten perdana menteri Rafik Hariri, maraot nalika hiji bom TNT nu beuratna 1.000 kilo diseungeut waktu konpoy mobil Hariri nuju ka kota éta.
  • 2005 – Tujuh jalma palastra sarta 151 lianna tatu nalika sarangkéan pangeboman ku milisi nu dikira pakait jeung Al Qaida narajang Makati, Kota Davao jeung Kota Jéndral Santos di Philipina.
  • 2005 – YouTube dipedalkeun ku sakumpulan mahasiswa manten pagawé PayPal, antukna jadi ramatloka babagi vidéo panggedéna di dunia sarta sumber utama pikeun vidéo viral.
  • 2008 – Saurang jalma basanjata tumbak témbak di hiji ruang kuliah di Universitas DeKalb County, Illinois, ngakibatkeun genep maraot (kaasup manéhna) sarta 21 urang cidera.
  • 2011 – Minangka bagéan tina Arab Spring, perlawanan di Bahrain dimimitian ku hiji “Poé Amarah”.
  • 2018Jacob Zuma mundur tina kaprésidénan Afrika Kidul.
  • 2018 – Panémbakan di Sakola Lanjutan Luhur Marjory Stoneman Douglas di aréa pakotaan Miami nu mangrupakeun salah sahiji rajapati pangtohagana ku maraotna 17 jalma sarta 15 cidera.
  • 1913Jimmy Hoffa, pamingpin sarikat dagan AS (td. 1975)
  • 1925Robert Wolter Mongonsidi, Pahlawan Nasional Indonésia (td.1949)
  • 1948Teller, tukang sulap Amérika
  • 1967 – Mark Rutte, PM Walanda
  • 1987Edinson Cavani, pamaén bola Uruguay
  • 1989Donita, artis Indonésia
  • 1992Freddie Highmore, aktor Inggris
  • Poé Valentin

https://en.wikipedia.org/wiki/February_14

Nuvola apps clock.png

Other Languages

Copyright