Angola

Pikeun kagunaan lian, tempo Angola (disambiguasi)
República de Angola
Repubilika ya Ngola
Républik Angola
Bandéra Angola Insignia Angola
Lagu
Angola Avante!  (basa Portugis)
Maju Angola!

Location of Angola
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Luanda
8°50′S 13°20′E
Basa resmi basa Portugis
Grup étnis  Ovimbundu, Ambundu, Bakongo, Lunda-Chokwe, Nyaneka-Nkhumbi, Ovambo, Ganguela, Xindonga, Herero, Khoisa
Démonim Angolan
Pamaréntah Républik kahijian présidénsial
 -  Présidén João Lourenço
 -  Wakil Présidén Bornito de Sousa
Kamerdikaan
 -  ti Portugal 11 Nopémber 1975 
Aréa
 -  Total 1246700 km² (ka-23)
481354 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2009 18.498.000[1][2] 
 -  Kapadetan 14,8 /km² (ka-199)
38,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $109,533 milyar[3] 
 -  Per kapita $5.748[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $82,471 milyar[3] 
 -  Per kapita $4.328[3] 
Gini? (2000) 59[4] (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg0,403 (handap) (ka-146)
Mata uang Kwanza (AOA)
Zona wanci WAT (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .ao
Kode telepon ++244

Angola, resmina Républik Angola (Basa Portugis: República de Angola, dilapalkeun: [ʁɨˈpublikɐ dɨ ɐ̃ˈɡɔla];[5] Kikongo, Kimbundu, Umbundu: Repubilika ya Ngola), mangrupa hiji nagara di Afrika kidul-tengah, diwatesan ku Namibia di kidul, Républik Démokratik Kongo di kalér, jeung Zambia di wétan; basisir kidulna tepung wates jeung Samudra Atlantik. Ibu kotana nyaéta Luanda. Propinsi éksklave Kabinda tepung wates jueng Républik Kongo jeung Républik Démokratik Kongo.

Artikel utama: Propinsi di Angola, Kotamadya di Angola, Komune di Angola

Angola dibagi kana dalapan welas propinsi (províncias) jeung 163 kotamadya.[6] Propinsi-propinsina nyaéta:

  1. Bengo
  2. Benguela
  3. Bié
  4. Kabinda
  5. Cuando Cubango
  6. Cuanza Norte
  7. Cuanza Sul
  8. Cunene
  9. Huambo
  1. Huila
  2. Luanda
  3. Lunda Norte
  4. Lunda Sul
  5. Malanje
  6. Moxico
  7. Namibe
  8. Uíge
  9. Zaire

Éksklave Kabinda

Kalawan aréa kira-kira 7.283 km2, Propinsi Kabinda kapisah ti bagian nagara lainnya kalawan hiji daérah nu lébarna kira-kira 60 km, piboga Républik Démokratik Kongo (RDK) sapanjang Walungan Kongo handap. Kabinda tepung wates jeung Républik Kongo di kalér jeung kalér-wétan sarta RDK di kalér jeung kidul.

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009) (PDF). World Population Prospects, Table A.1. 2008 revision. United Nations. http://www.un.org/esa/population/publications/wpp2008/wpp2008_text_tables.pdf. Diakses pada 2009-03-12. 
  2. Population Forecast to 2060 by International Futures hosted by Google Public Data Explorer
  3. a b c d "Angola". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-10-08. 
  4. "Gini Index". World Bank. Diakses tanggal 2 March 2011. 
  5. Ieu palapalan di Portugal; di Angola dilapalkeun sakumaha nu katulis
  6. "Virtual Angola Facts and Statistics". Diarsipkan dari versi asli tanggal October 11, 2007. Diakses tanggal 2007-10-30. 
Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Angola ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity


Countries.png

Other Languages

Copyright