Kasultanan Mataram

Karajaan Mataram Islam atawa Kasultanan Mataram nyaéta Karajaan Islam anu diadegkeun taun 1586 ku Sutawijaya. [1] Puseur dayeuh karajaan Mataram Islam perenahna di Kota Gedé.[2]


  • Sutawijaya (1586-1601) atawa Panembahan Senapati.
  • Mas Jolang (1601-1613) atawa Panembahan Seda Karapyak.
  • Sultan Agung (1613-1645) anu mangrupa raja anu kasohor.
  • Amangkurat I (1645-1677).

Karajaan ieu nepi puncak kajayaan pas masa pamaréntahan Sultan Agung Hanyakrakusuma atawa Sutan Agung. Sultan Agung Miboga cita-cita :

  • Ngahijikeun Jawa dihandap kakawasaan Mataram,
  • Ngusir VOC ti Batavia.

Dina masa pamarèntahan Sultan Amangkurat I, Kerajaan Mataram ngawitan turun sarta tuntungna pecah beulah ngaliwatan perjanjian :

  • Perjanjian Giyati (13 Pébruari 1755)
  • Perjanjian Salatiga (17 Maret 1757)

Ngaliwatan perjanjian eta tuntungnna Karajaan Mataram Islam pecah belah jadi opat karajaan leutik nyaéta:

  • Kasultanan Yogyakarta
  • Kasunanan Surakarta, Pakualam, sarta Mangkunegaran.
  1. S.Pd., Ahmad Purwanto. pintar RPUL. ISBN 978-602-9792-81-2. 
  2. Suwarno, Suwarno; P.J. (1993), Pancasila budaya bangsa Indonesia: penelitian Pancasila dengan pendekatan, historis, filosofis & sosio-yuridis kenegaraan, Jakarta: Kanisius, p. 18, ISBN 9789794139677 

Copyright